måndag 11 oktober 2010

Orkidétips

Jag gillar orkidéer, och har ett gäng vid det här laget. Den första köpte jag i 25årspresent till mig själv och sen har det rullat på, några räddade jag när jag jobbade med att sälja blommor, några är köpta, en är ärvd efter farmor och en har jag räddat ur soptunnan mitt i vintern. Hur kan man låta bli att älska något som blommar så vacker och så länge? Min senast inköpta köpte jag för två och en halv månad sen och den blommar fortfarande, vilken snittblomma håller så länge?

Så här gör jag med mina, och de blommar villigt om gång på gång.
För att spara plats har jag planterat dem två och två i varje kruka, då de har fotosyntes även i sina rötter är det bra om det är minst en centimeter luft runt krukan. För att de inte ska brännas för hårt av solen har jag gjort solskydd åt dem (de kommer jag att visa i ett senare inlägg), och de flesta står numera i öst- eller västfönster.

Jag använder ganska höga krukor (IKEAs Blad) och har lecakulor i botten på dem, på det sättet får jag en vattenreservoar och de hålls fuktiga.Nnaturligtvis får de inte stå under vatten utan vattnet går bara upp till undersidan av innerkrukan, annars drunkar de. Detta trick är extra bra när de som mina står ovanför ett element, jag har dessutom en sån där gammal fuktighetspryl i keramik som man hänger på elementet, allt för att luften inte ska bli för torr.
Här ser ni ungefär hur stor vattenreservoaren blir. Jag har också valt att inte använda blompinnar, utan nya skott får väx lite som de vill, det blir naturligare så. Låt stänglarna vara kvar när blommorna fallit av, klipp bara bort dem om de blir bruna och torkar in. Ofta kommer det nya knoppar på den gamla stängeln.

Och så mitt sista tips; har du fått en orkidé och den slutat blomma och ser tråkig ut? Göm den bakom gardinen så ska du se att den blommar om!

4 kommentarer:

 1. Bra tips att plantera dem i samma kruka och med leca+vatten. Det ska jag testa :) Har rullande schema på mina som blommar i otakt. En mitt i fönstret och en bakom gardinen.

  Mammas bästa tips var att ställa dem i fönstret närmast där pappa sover. Käre himmel vad de bygger knoppar där! :)

  SvaraRadera
 2. Jag ska nog plantera dem tillsammans, smart idé! -för nu börjar det bli trångt i köksfönstret. Funderar även på att skaffa större/djupare krukor så att jag kan ha i mer lecakulor, för jag märker att stänglarna sällan fortsätter att vara gröna efter blommningen (de vissnar oftast).

  SvaraRadera
 3. Min kära mor har sina i såna där trågformade krukor som är långsmala, och glömmer bort att vattna dem alltsom oftast, men oj vad de blommar! Så jag tror verkligen på att samplantera så mycket det bara går!

  Och tack för att ni kommenterar, då ser jag ju vilka som läser! =)

  SvaraRadera
 4. Hittade tyvärr inte bilden (men den finns npg på facebook), men vid ett tillfälle blommade alla mina samtidigt!

  SvaraRadera