måndag 4 oktober 2010

Gjuta ljus, del 2

För att få lite mer plats i skåpen så har jag den senaste veckan fortsatt med att gjuta ljus, fick dessutom en kasse stumpar av mamma. Jag fick frågan på en annan blogg om varför jag tillsätter gjutmassa när jag gjuter nya ljus, borde det inte räcka med stumparna? Jo, det gör det, men bara om man bara har blockljusstumpar att gjuta av, och dessutom bara om dessa var bra blockljus från början. Det händer ju tyvärr ganska ofta att köpta blockljus inte brinner som de ska.. Jag gör inte av med så stora mängder blockljus, men massor av vanliga ljus vilket gör att mina stumpar har ett väldigt högt stearininnehåll och för att blockljus ska bli bra krävs ett högt paraffininnehåll, så därför tillsätter jag färdig gjutmassa.
 Man vet aldrig vilka färger ljusen får när man återanvänder stumpar, jag har ju färg om jag vill färga in dem, men det är rätt kul att se vad det blir.
Buddhaljuset är gjort i en vanlig gipsform, tyvärr var det sista gången jag använde den då den inte överlevde den här omgången gjutning.
De konformade är gjutna i engångschampagneglas i plast, de äldsta har hållit i tio år nu, och de övriga är formar från Panduro. Vet inte vad som hände med färgåtergivningen den här gången, de röda är knallröda!

7 kommentarer:

 1. Är ju kanon att ha dig som ljusgjutarmentor! Tror jag ska testa att gjuta lite nu i helgen.

  SvaraRadera
 2. Lycka till! och har du fler frågor så fråga på =)

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Nu har jag testat att göra några ljus. Fick inte tag på någon blockljusmassa så körde med bara stumpar, tänkte att det nog skulle funka eftersom jag har gjort tre spiror och bara ett blockljus i en tom mjölkförpackning. Det i mjölkförpackningen blandade jag i lite bivax också, vet inte alls hur det funkar tillsammans med stearin men tyckte det var skoj att testa.
  Nu till min fråga, hur ska jag bete mig för att undvika att få hålrum i ljuset när det stelnar?

  SvaraRadera
 4. Du får fylla på i efterhand! (vilket jag borde ha talat om från början, sorry) Man kan undvika att behöva göra det, men då måsta man hälla i massan lite i taget och låta den stelna mellan varven (funkar kanon när man gör randiga ljus).

  Bivax funkar bra ihop med stearin så det är inga problem!

  SvaraRadera
 5. Aha, då ska jag tänka på att fylla igen hålen nästa gång jag gör ljus.
  Kommer antagligen återkomma med mer ljusfrågor längre fram =)

  SvaraRadera
 6. Många ljus idag innehåller mer paraffin än stearin, spelar det någon roll? Stearin är väl mera miljövänligt kanske men ur konsistens och säkerhet?

  SvaraRadera
 7. Konsistensen är den stora skillnaden, och brännpunkten... Tycker jag, och man märker ju hur olika bra köpta ljus brinner, jag har tx fått kasta en hel förpackning värmeljus från IKEA då de inte brann alls! Om du tar på ett ljus och ytan känns fet så är det oftast mest paraffin, medan stearin ger en torrare yta. Jag har försökt göra blockljus på stearinstumpar och de brinner bara ned i mitten för mig... nån annan kanske har mer tips?

  Men rent miljömässigt är kanske sojaljusen bäst, de verkar dock inte finnas som smala ljus, kan vara så at de smälter för mycket?

  SvaraRadera