fredag 19 november 2010

Projekt rosa

När vi var på medeltidseventet häromveckan så var Medeltidsmode där och sålde tyg, jag blev kär i detta gammelrosa och tre meter fick följa med hem. Sedan dess har jag funderat på vad det ska bli, valet har varit mellan en kampfrauklänning eller en Cranachklänning (heter så för att modellen förekommer på många målningar av Lucas Cranach). Efter mycket funderande så har jag kommit fram till att det blir en sån här;
Det blir med andra ord en Cranach, det bruna kommer att vara i brun sammet och hjärtana på kjolen tänkte jag göra i vitbrokad, om jag kan hitta det det.
Längs halslinningen tänker jag mig den bruna sammeten med broderade hjärtan av av pärlor, och bröstlappen blir i den vita brokaden med ännu fler pärlstickningar. Då jag har en hel del syntetpärlor i samlingarna så kommer jag att använda det, även om jag önskar att jag hade haft råd med sötvattenspärlor. Å andra sidan så använde man ju redan på medeltiden "falska" stenar och ädelmetaller, så varför inte pärlor? Dessutom ser ju syntetpärlorna mer ut som äkta pärlor än vad billiga sötvattenspärlor gör som ju ofta är väldigt oregelbundna i formerna.

Nu börjar jakten på vit brokad, sen ska det sys! Känns bra att jag redan har två underklänningar som jag kan använda till den, beroende på om jag vill ha krage eller urringning. Projektet kommer att gå under namnet Projekt rosa, så ni vet vad ni ska hålla utkik efter!

7 kommentarer:

 1. Spännande! Håll oss uppdaterade :)

  /Linda

  SvaraRadera
 2. Det finns recept redan från gamla egypten där man fuskar fram pärlor, så tuta och kör du! :D

  SvaraRadera
 3. Ser spännande ut! Blir så sugen att börja sy lite renässans igen..

  SvaraRadera
 4. Tack! Har inte kommit igång än då jag fortfarande letar brokad... däremot byggde jag om en gammal klänning i höstas, finns här under pusselklänningen, apropå återbruk =) En gammal herjolfsnes i linne är också i återanvändningslådan, misstänker att den blir foder framöver..

  SvaraRadera
 5. och det skulle ju vara kul att se er på event framöver!

  SvaraRadera
 6. Vilket roligt projekt. Hoppas du hittar brokaden. Den ser så fin ut på skissen. Skall bli roligt att följa.

  SvaraRadera