tisdag 12 juni 2012

Maskrossirap

Häromveckan kokade jag maskrossirap, som visade sig vara farligt gott till ost. Hittade recepet här, men eftersom de flesta som frågat efter receptet (och det var många på min syster studentskiva) vill ha det på svenska så kommer det här:

Maskrossirap

Utslagna maskrosblommor (bara blomman), jag fyllde nästan den stora storleken på magretebakskålen
Saften och skalet från en citron, helst ekologisk (receptet säger skär ned hela citronen, men jag vill inte ha med det vita)
Vatten
Socker

Skölj blommorna rejält, låt gära stå i blöt några minuter så att eventuella insekter hinner ta sig upp till ytan och kan plockas bort.

Lägg över dem  en stor kastrull, och häll på vatten så att det precis täcker dem och tillsätt citronen. Låt koka upp, och sen sjuda under lock i ca en timme. Låt kastrullen stå framme över natten eller i minst 12 timmar.

Sila maskrosblandningen genom kaffefilter, och krama ur all vätska du kan får ur. Mät sedan upp mängden vätska och häll den i en kastrull, tillsammans med hälften så mycket socker. (Jag höftade ganska vilt, fick ihop ca 5 muggar med vätska och tillsatte således 2.5 mugg socker).

Koka upp, och låt det sedan sjuda tills den får en sirapsliknande konsistens, i flaskan på bilden är sirap efter 2 timmar, och den i burken efter nästan 3 timmar, men jag tror jag hade för låg värme så ni får prova er fram.

När den fått en fin rödbrungyllene färg, häll upp på burk. Förvaras i kylskåp och håller minst två veckor.

Skulle den gå för länge är det ingen katastrof, då får ni maskrosgodis istället =)

1 kommentar:

  1. Jerry Mourningwood22 januari 2013 09:00

    Mycket spännande recept. Det måste provas i sommar. :)

    SvaraRadera