måndag 20 september 2010

Pusselklänningen

Mitt projekt att bygga om en gammal medeltidsklänning som mest var en fantasiskapelse till en Aersten-arbetsklänning (flamländskt 1560-tal) går långsamt framåt. Problemet är jag bara har klänningen att tillgå i tygväg så det blir en hel del pusslande.


Det nya livet fick skarvas då jag klippt till det lite för snålt på längden:
Ryggen är en variant på min Brueghel, men utan mittsömmen. Borde kanske ha byggt ett helt nytt mönster men jag gillar passformen Brueghelmönstret ger.
Livet är fodrat med linnespill, av någon anledning hade jag gjort fodret större än yttertyget och eftersom jag inte upptäckte det förrän det var fastsytt så fick det bli en söm till... Ingen snygg lösning, men å andra sidan är klänningen till för att jobba i och inte för att vara snygg. Nu ska livet fållas i nederkant så att jag kan fästa kjolen, och så ska jag naturligtvis fixa urringningen och snörningen fram, men till det behöver jag hjälp så det blir en dag när någon kan nåla på mig.

Den gamla kjoldelen är helt fel och dessutom för smal, håller just nu på att klura på hur jag ska kunna använda de gamla ärmarna för att få ihop det.
Dessutom ska alla sömmar läggas ned och kjolen förlängas i nederkant med lämpligt tyg.

2 kommentarer:

  1. Roligt att få ta del av ditt pusslande! Härligt att du kommit igång med bloggandet;)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  2. Tack! Jo, det blir ju en annan form av syende än det du gör...

    SvaraRadera