onsdag 10 augusti 2011

Symmetri

Inom SCA/SKA (Sällskapet för kreativ anakronism, dvs medeltidsföreningen jag och Mannen är medlemmar i, och som finns över hela världen) får man utmärkelser om man är riktigt duktig på något. Under eventet på Hägnan, Luleå fick jag Ljusorden, vilket är Nordmarks (dvs Sveriges) finaste utmärkelse för konst och hantverk. Jag fick den mycket för mina dekorationer av festsalar, men också för min sömnad. Mannen hade en sedan tidigare, som han fått för sin tidsenliga matlagning.
Mitt sköldebrev (ger mig rätt att kalla mig lady), alla dessa scrollor är naturligtvis gjorda för hand av olika personer och på olika material (pergament eller akvarellpapper tex).
Mannens sköldebrev.
Mannens Gyllene band, en utmärkelse som ges till den som jobbar och sliter för föreningen (tex att man sitter som ordförande, ordnar event osv.)
Mitt gyllene band, och min favoritscrolla. Det är nämligen jag på bilden, pysslandes med det jag oftast gör; dukar bord och fixar fint! Vissa scrollor är så här personliga, där den som gjort den känner mottagaren, men det gäller inte jämt.
Mannens Ljusorden, med bladsilver istället för bladguld som på min. Den uppmärksamme har säkert noterat att de är underskrivna av olika personer. Nordmark styrs nämligen av ett furstepar, och detta par byts ut var nionde månad genom att man håller i en kämpalekstornering.
Och så sist, men definitivt inte minst, min Ljusorden!
Har man riktigt mycket tur så får man också en token (ett tecken på att man fått utmärkelsen och som man därmed bär för att visa att man tillhör en orden), min är handgjord av SvartulvR Kåte, som just nu är furste av Nordmark (ja, han heter så, ni skulle bara veta hur många medeltida/vikingatida som var vad vi idag skulle kalla snuskiga!).

2 kommentarer:

  1. å vad mycket fint, grattis till alla utmärkelser;) Kul att se, tack för att du delar med dig....ser att även dina väggar är full.
    Känner du : Gudrun,Erik, Roger,Leif, Annelie...ja gänget som jag brukar umgås med som är medlemmar i Gyllengran eller vad det nu heter. Kram

    SvaraRadera
  2. jodå, känner alihop, och umgås mer med vissa än med andra ;-)

    SvaraRadera