söndag 19 februari 2012

Inte helt klar..

Projektet som jag hintade om igår är inte riktigt klart utan måste få kallan över natten, alltså avslöjar jag det inte ännu. Däremot visar jag dagens sidoprojekt. Det tar sin lilla tid att gjuta ljus (eller snarare det tar tid för stearinblandningen att smälta, framfrallt när man blandar stumpar, gjutmassa och bivax), så jag brukar passa på när jag har andra pyssleprojekt på gång i köket. Jag hade helt slut på ljus i glas, ni vet såna man oftast köper som doftljus. Jag fyller på dem gång på gång, utan att tillsätta doft dock eftersom jag föredrar min rökelse framför doftoljor.
Ljusmassan får färg av stumparna, oftast brukar jag välja att göra den här typen av ljus vita då de lyser upp mer än färgade men idag tömde jag bara i det jag hade i grytan så den första laddningen blev lätt rosa. Den andra laddningen blev rena rama lyxljusen, jag har nämligen köpt ett drygt kilo bivax till det andra projektet, och eftersom det kommer bli en massa bivax över blandade jag ned en del i dessa, därav den gula tonen. Förhoppningsvis kommer de att dofta lite honung i allafall när de brinner!

Som ni kan se av mängden ljusglas så gillar jag verkligen den här typen av ljus, framför allt för att man inte måste ha lika mycket koll på dem som med blockljus som ju kan svämma över när man minst anar det, eller som brinner fruktansvärt ojämt. Naturligtvis har jag samma koll på alla brinnande ljus, men det är ju en annan sorts koll.

7 kommentarer:

 1. Oj så många det blev;) Härligt,,,,jag är avis på bivaxet jag behöver 50 gram bivax och 10 gram vit vax. Det är väldans praktiskt att ha ljus i större glas precis som du säger. Underbart med honungs doften sen....;)

  SvaraRadera
 2. du kan säkerligen få lite bivax av mig, eller så köper du direkt av Roger Svalberg (Eriks bror), vitvax däremot vet jag inte var man få tag på.. jag vet att det finns bivax som man bleker aå att det blir vitt, men det kanske inte är det du söker?

  SvaraRadera
 3. vad du än gör, köp inte bivax från nån hobbybutik (som granulat alltså) för det kan dels vara för värmebehandlat och blekt dels innehålla annat än bara bivax. Sen är det löjligt dyrt med, nån i nopoogruppen som jag är med i på Facebook hade betalt 80 spänn för 50 gram, det är vad jag betalde per kilo!

  SvaraRadera
 4. Vad är det för rökelse du använder?
  Min favorit är nag champa.

  SvaraRadera
 5. klart det är nag champa, finns det nån annan? ;.) Jag tål alla deras olika varianter faktiskt, men inte de flesta andra märken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej det gör det inte. :D

   Radera