onsdag 11 maj 2011

Tantvarning?

Idag har jag planterat om och delat på min Saint Paulia, en blomma som för mig är något av det mesta tantiga man kan ha på fönsterbrädan. Kanske beror det på att mormor hade hur många som helst som hon pysslade med mest hela tiden, och som jag var mindre glad över att behöva vattna på sommaren när hon och morfar var i sommarstugan. När hon flyttade från sitt hus tror jag inte att tog med sig många, om ens någon, men för mig kommer Saint Paulia alltid vara mormor!

Hade nog aldrig trott att jag skulle ha en själv dock, men för några år sedan var jag på en "bygg din egen julgruppskväll" och hittade denna lilla vita variant, den är dubbelblommande och får inte lika stora blad som de vanliga st pauliorna man brukar hitta i butiken. Jag har delat den flera gånger, men lyckats dränka de flesta plantorna och nu hade jag bara en kvar. För att få ut mesta möjliga av den så delade jag den i minsta möjliga plantor, och planerade dem i mina ärvda krukor från BoFajans och UE.
En mormorsblomma i en mormorskruka måste väl bara vara helt rätt? Önskar bara att jag hade originalfat till krukorna, har inte ett enda i dagsläget och jag tror att chansen att Mannen skulle kunna hitta dm på loppis skulle vara större om vi hade ett han kunnat klämma och känna på. Får väl bli spaning på sommarloppisarna i år.
Och så till sist en fråga till er; är det någon som vet vad denna lilla skönhet heter? Den ser ut som om man kombinerat en saint Paulia med en kornettblomma, bladen är väldigt lika st Paulians, baranågot mindre hår och aningen styvare, och blomman ser ut som en kornettblomma. Köpte den på Plantagen, och den var enbart märkt med något asiatiskt namn på krukan, som jag naturligtvis glömde att skriva upp..

3 kommentarer:

 1. Det finns lite varianter på Streptocarpus, bla en som heter Chiritan och en som heter Stretocarpellan.... de är väldigt lika din blomma
  /Mona

  SvaraRadera
 2. Jag älskar verkligen sådana där krukor,,jobbar på min samling;)

  SvaraRadera
 3. jag med, vill ha fler lite större... men de är svårare att fynda än de små!

  SvaraRadera