tisdag 20 september 2011

No'poo, fas 2

Jag fortsätter mitt no'pooande, än så länge går det super och mitt hår verkar verkligen gilla detta! Jag tvättar det ungefär var femte dag nu, hårbotten mår hur bra som helst och håret är mycket mindre statiskt än det brukar vara.

Nu är det dags att steg för steg gå vidare med fler steg, allt eftersom jag gör slut på mina vanliga krämer och sånt så försöker jag byta dem mot rena oljor och aloe vera istället...

lördag 17 september 2011

2.7 kg nåldyna!

Igår kom det fler saker med posten, nåldynan som jag vann på Tradera för en krona anlände också. Den är ungefär 15cm lång och väger hela 2.7 kg!
Den verkar vara fylld med sand, och en vän berättade det förr var relativt vanligt med sandfyllda nåldnor eftersom sanden skulle hålla nålarna skarpa. Jag har ingen som helst aning om huruvida det stämmer, men lite häftig är den i allafall!

fredag 16 september 2011

Postpaket, igen!

Idag kom mina fina nålbundna sockar med posten! Jag har framförallt tänkt använda dem i kalla lokaler när jag leker medeltid, men det hindrar ju inte att jag går in dem redan nu... Vill du ha ett par egna så går de att beställa här!

torsdag 15 september 2011

Torkade äpplen

Jag var tvungen att rädda en massa äpplen, i år har vi nämligen rätt mycket äpplen på vårt enda äppelträd och det verkar bara vara jag som använder dem. Jag har redan gjort flera äppelkakor och några burkar med äppelmos, och hade ändå en hel del äpplen över. Bestämde mig för att prova att torka dem, fick rådet att göra ringar och hänga på tråd för att torka, men så hittade jag ett "recept" som gick ut på att torka äpplena i ugnen. Som tur var valde jag den metoden, för våra äpplen är väldigt mjuka och lite mjöliga så flera sprack när jag kärnade ur dem.

Enklast möjliga; skala och kärna ur äpplena, skär i lagom skivor (tjockare än man tror visade sig funka bäst), lägg på bakplåtspapper på plåt och in i ugen på 100° tills de torkat helt. Gör bara inte som jag och låt alla gå tills alla är helt torra, då blir de tunnaste brända. Jag som älskar kanel pudrade dessutom över en hel del innan jag började torkprocessen (efter tips från Husmorsskolan).

måndag 12 september 2011

oj, vad de blommar!

Mina älskade vita sankta paulior blommar hur mycket som helst just nu, och de minsta behöver nog egentligen flyttas till större krukor. Just nu har jag dock inga lediga så de får klara sig ett tag till..
Krispigt vita blommor, finns det något vackrare?

lördag 10 september 2011

Flera generationers kvinnor...

Jag har ikväll sytt om några örngott jag tog från farmor så att de passar till vanliga 50x50cm kuddar, insåg när jag suttit och pysslat ett tag att jag sydde kuddfodral av örngott som farmor sytt av lakan som broderats av hennes mamma/moster och svärmor (om jag kommer ihåg initialerna rätt). Flera av dem var ihopsydda på maskin och sömmarna sedan nedsydda med mikroskopiska stygn för hand. Tyvärr gick det inte att rädda det som var ihopsytt med fiskbenssöm, och inte tänkte jag på att ta fram kameran heller..
HJ var farfars mamma om jag minns rätt, så det lakan som blev örngott en gång i tiden (det syns på sömmarna att det är omsytt) kan vara närmare 100 är nu... Tanken svindlar!
EJ är farmor, detta var det som ihopsytt med fiskbenssöm i sidorna, jag undrar om hon virkat dekoren själv?
Hålsöm och läggsöm, farmor kunde när hon tog sig tid!
AB och DB är kvinnor på farmors sida, kan vara mor och moster? Vackra är monogrammen i allafall...

fredag 9 september 2011

Smyckesförvaring

Jag hittade en adventsljusstake i kökssoffan som jag nog räddade från farmor, om det nu är en adventsljusstake.. Den har plats för fyra ljus och pinnar att sätta fast tex äpplen på, men på toppen sitter det en tupp!
Nu ser jag mina smycken, och kanske gör det att jag avänder dem oftare? Ugglorna gör sig i vilket fal ruggigt bra i mitt smyckesträd.

söndag 4 september 2011

Svampfeber!

Två korgar fulla med trattis på mindre än två timmar! (Jo, den lilla var överfull, men mamma och pappa fick en del), kan man annat än älska den här tiden på året och den svenska allemansrätten?
Och äntligen lyckades vi hitta svart trumpetsvamp igen, men inte växte den på något förväntat ställe.. Jag misstänker starkt att de norrländska svamparna inte läst svampböckerna!
Nu ska det torkas och syltas trattisar, men först en svamprisotto med massor av parmensan!