lördag 10 september 2011

Flera generationers kvinnor...

Jag har ikväll sytt om några örngott jag tog från farmor så att de passar till vanliga 50x50cm kuddar, insåg när jag suttit och pysslat ett tag att jag sydde kuddfodral av örngott som farmor sytt av lakan som broderats av hennes mamma/moster och svärmor (om jag kommer ihåg initialerna rätt). Flera av dem var ihopsydda på maskin och sömmarna sedan nedsydda med mikroskopiska stygn för hand. Tyvärr gick det inte att rädda det som var ihopsytt med fiskbenssöm, och inte tänkte jag på att ta fram kameran heller..
HJ var farfars mamma om jag minns rätt, så det lakan som blev örngott en gång i tiden (det syns på sömmarna att det är omsytt) kan vara närmare 100 är nu... Tanken svindlar!
EJ är farmor, detta var det som ihopsytt med fiskbenssöm i sidorna, jag undrar om hon virkat dekoren själv?
Hålsöm och läggsöm, farmor kunde när hon tog sig tid!
AB och DB är kvinnor på farmors sida, kan vara mor och moster? Vackra är monogrammen i allafall...

12 kommentarer:

 1. Å tänk om man kunde detta,,,så vackert och vilket jobb!

  SvaraRadera
 2. tålamod är nästan allt som krävs... I det här hushållet är det Mannen som broderar dock!

  SvaraRadera
 3. Visst är det roligt att kunna ta tillvara deras jobb nu då ingen längre använder överlakan. smart att istället göra örngott eller kuddöverdrag då.

  SvaraRadera
 4. Jättefina! Själv hittade jag ett gammalt trasigt lakan hemma hos mina föräldrar. Det fick bli ett förkläde inspirerat av Alva i Madicken! Det är kul att gamla textilier blir använda, det är tråkigt när de bara ligger i skåpen.

  SvaraRadera
 5. Jag har också sådana där fina hemvävda och broderade överlakan i mina gömmor! Har sytt ihop några utav dem till vackra påslakan.
  Sydde på mönstrat tyg + lakanet med övervik, så det ser ut som täcke och överlakan fast allt sitter fast!

  SvaraRadera
 6. Vilka underbart vackra lakan du ärvt.

  SvaraRadera
 7. Tack alla! Nu har de prytt kuddarna i soffan några dagar och jag bara njuter varje gång jag ser dem, och klappar på de välgjorda broderierna!

  SvaraRadera
 8. Så vackra, tänk så många timmars arbete som ligger bakom de vackra broderierna.Släktingarna skulle nog bli glada om de visste att alsterna nu är i soffan istället för byrålådan

  SvaraRadera
 9. Vilket kulturarv det är - alla dessa fina gamla handarbeten. Väldit roligt att plocka fram dem i ljuset!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 10. Jag har fler i skåpen.. och fler soffkuddar som behöver nya fodral men de som är kavr är de som inte är 50x50 standard... Lovar att visa upp resten när de är klara!

  SvaraRadera
 11. Åh vad kul att använda sådant som äldre släktingar har haft! Vilken kvalité!

  SvaraRadera