tisdag 30 augusti 2011

Ännu en glad överraskning...

Jag har en vän som gör smycken, bland annat denna typ av steampunkav gamla klockor. Jag hittade några i en låda och skickade dem till honom, utan att ha en tanke på att få något tillbaka.. Idag kom denna med posted (den är ännu finare i verkligheten).

Vill du ha en liknande så finns de här , varje smycke är dock unikt!

lördag 27 augusti 2011

Första tvätten

Nu har jag laddat med äppelcidervinäger och bikarbonat! Idag tvättade jag håret för första gången med 3 tsk bikarbonat upplöst i lite vatten, eftersom jag tyvärr har en dålig whiplashdag så skrubbade jag inte så länge som jag borde (2 minuter rekommenderas), sköljde sen ur det som vanligt och avslutade med att skölja det med en liter kallt vatten + äppelcidervinäger.

Än så länge är håret för blött för att jag ska kunna uttala mig om hur rent det är, men trots idogt gnuggande och huvudet upp och ner (vilket ger mig miljoner tovor) så var det enklare att borsta ur håret efter tvätt än med massor av balsam... Tänker fortsätt ett tag och se vad som händer!

onsdag 24 augusti 2011

No 'poo

Jag har lessnat på mitt hår, som vägrar att bli rent längre, oavsett vilket schampoo jag använder. Sedan flera år tillbaka så tvättar jag det så sällan som möjligt, men nu är det hopplöst... Bilden är några år gammal, och håret inte lika långt längre, men fortfarande långt nog för att vara jobbigt för en trasig nacke att hantera.

Jag har flera vänner som provat no'poo enligt balsammetoden (för mer om no'poo läs här!), men med mina mängder med tunna, tunna hårstrån och min nacke känns det som om den metdoden, där det rekommenderas att man sköljer ur håret dubbelt så länge som i vanliga fall (gäller rakt hår, lockigt är en heeeelt annan sak) så har det inte känts som ett alternativt. Nu har jag läst på lite mer, och tänker prova varianten där man använder bikarbonat att tvätta med och äppelcidervinäger som sköljmedel.

Idag har jag tvättat håret för sista gången med vanligt schampoo, så nu får vi se hur det hela fungerar!

måndag 22 augusti 2011

Mer blommor

Nu blommar den större solrosen, blev visst mycket mer färg på balkongen än planerat, i år skulle det ju bara vara vita blommor!
Fjärilskrassen är nog årets favorit, inte bara för utan även för något som knaprat i sig det mesta av bladen. Blommar gör den i vilket fall.
En annan favorit är spikklubbans frökapslar, jag brukar torka dem och lägga dem på något fint fat...


torsdag 18 augusti 2011

Bloggvän och IKEA

Idag har jag varit på IKEAs katalogsläpp för Familymedlemmar, och fick katalogen lite före de som får den med posten. Jag hade dessutom stämt träff med Petra som jag aldrig hade träffat förut.
 Hon gav mig en liten present, superfint inslagen...
..och den visade sig innehålla örhängena jag sett på hennes blogg och suktat efter! En underbar liten present från en underbar kvinna, tack igen!

måndag 15 augusti 2011

Lite tyst..

..är det här just nu, dels beror det på att symaskinen varit på service och mitt pysselhumör på semester, dels på att jag just startat en ny blogg för mina medeltidsprojekt. Jag kommer även i fortsättningen skriva om dem här med, eftersom den nya blogen är på engelska.

Nya bloggen hittas här!

lördag 13 augusti 2011

Maries pelargon blommar!

Jag köpte ett skott av en rosenknoppspelargon av vännen Marie i våras, och nu (när hon är bortrest till USA) så blommar den. Fullkomligen älskar de söta blommorna!
Jag är egentligen inget jättefan av pelargoner, men mer udda sorter kan man ju inte låta bli att tycka om..


torsdag 11 augusti 2011

Ooops!

Jag råkade visst vinna en Tradera-auktion för mycket! Fast man kan väl inte ha för många syskrin?
När jag hade vunnit nummer två så tänkte jag ge bort det, men eftersom de är i olika storlek och hemmet är fullt med syprylar så kanske det blir kvar. Det övre (gav 40 kronor för det) är min favorit, men det nedre är mer praktiskt både i storlek och på insidan (kostade mig en tjuga!).

onsdag 10 augusti 2011

Hjälp!

Jag använder numera gammelmormors nåldyna, den är ju supersmidig när man sitter och handsyr, med trådrullarna på den behöver man ju inte leta efter dem i soffan! Men problem har uppstått, tyget på själva dynan har gett upp och eftersom den är stoppad med sågspån så behöver jag fixa det. Har sett liknande på Tradera där "folk" trätt tyg över och dragit ihop det under själva hållaren, en lösning som jag personligen tycker är tokful. Någon som har en bättre idé? Jag har försökt dra lite i den, men det känns inte som om den är limmad utan antagligen är den ditsatt innan man satt ihop allt?

Symmetri

Inom SCA/SKA (Sällskapet för kreativ anakronism, dvs medeltidsföreningen jag och Mannen är medlemmar i, och som finns över hela världen) får man utmärkelser om man är riktigt duktig på något. Under eventet på Hägnan, Luleå fick jag Ljusorden, vilket är Nordmarks (dvs Sveriges) finaste utmärkelse för konst och hantverk. Jag fick den mycket för mina dekorationer av festsalar, men också för min sömnad. Mannen hade en sedan tidigare, som han fått för sin tidsenliga matlagning.
Mitt sköldebrev (ger mig rätt att kalla mig lady), alla dessa scrollor är naturligtvis gjorda för hand av olika personer och på olika material (pergament eller akvarellpapper tex).
Mannens sköldebrev.
Mannens Gyllene band, en utmärkelse som ges till den som jobbar och sliter för föreningen (tex att man sitter som ordförande, ordnar event osv.)
Mitt gyllene band, och min favoritscrolla. Det är nämligen jag på bilden, pysslandes med det jag oftast gör; dukar bord och fixar fint! Vissa scrollor är så här personliga, där den som gjort den känner mottagaren, men det gäller inte jämt.
Mannens Ljusorden, med bladsilver istället för bladguld som på min. Den uppmärksamme har säkert noterat att de är underskrivna av olika personer. Nordmark styrs nämligen av ett furstepar, och detta par byts ut var nionde månad genom att man håller i en kämpalekstornering.
Och så sist, men definitivt inte minst, min Ljusorden!
Har man riktigt mycket tur så får man också en token (ett tecken på att man fått utmärkelsen och som man därmed bär för att visa att man tillhör en orden), min är handgjord av SvartulvR Kåte, som just nu är furste av Nordmark (ja, han heter så, ni skulle bara veta hur många medeltida/vikingatida som var vad vi idag skulle kalla snuskiga!).





tisdag 9 augusti 2011

Mer balkong...

Tyckte att det var så tomt på bordet nu när penseerna blommat över, så jag köpte en röd krysantemum igår..
..plockar man bara bort de utblommade blommorna så kommer den nog att hålla en bra bit in på höstkanten.
En liten solros tittar fram..
..en rosa malva är nästan överblommad..
..och ginkon verkar växa på, frågan är bara hur man får den att grena sig lite mer? Men den är ju otroligt långsamväxande som det barrträd den är så jag får väl ha tålamod.
Kommer ni ihåg rhododendronen jag hittade i skogen? Den trivs ypperligt i sin hink!
Det kommer nya blad hela tiden, när vi har höststädning här på gården får grannarna bestämma var vi ska plantera den!



måndag 8 augusti 2011

Det växer..

Fjärilskrassen har tagit sig rejält..
...rosenskärna blommor villigt..
..lågväxande solros på gång..
..och bredvid Zinnian, vars frön jag tryckte ned i en balkonglåda med en massa annat, bland annat solrosen, tittar två spikklubbor upp?
Jag kommer knappt ihåg, men jag tror att jag kastade ner några såna frön med för att se om de fortfarande var ok... Det var de tydligen! (I det här hushållet bor inga barn, och hundarna rör inte mina växter så det är ingen som helst fara med en så pass giftig växt.)





söndag 7 augusti 2011

Skogspromenad..

Regnmolnen hänger tunga idag med, men vi tog fyra hittaut-kontroller i allafall..
...någon hade varit kreativ..
... =) ...

..och svamp finns det gott om..
..även om de försöker gömma sig!
vita hallonblad..
..och vit åkervinda..
..bungyjumpande sniglar..
..när ljungen blommar är hösten på ingång!

fredag 5 augusti 2011

Hittaut.nu

Hittaut.nu är ett samarbete mellan sveriges orienteringsklubbar och olika kommuner. Det ges helt enkelt ut kartor och på de kartorna finns kontroller, man letar rätt på dem och får ett kontrollnummer som man sedan registrerar och deltar i utlottningar. Mer info finns här!

onsdag 3 augusti 2011

Ännu ett paket med posten..

Jag hittade denna på en amerikansk site, men hade inte råd. Det visade sig dock att en vän som gör smycken hade en, och den kom med posten igår. Tänk vad små saker kan göra en lycklig! (Nu menar jag alltså inte shopping, utan paket och omtanke.)

tisdag 2 augusti 2011

Småfix..

Idag har jag sytt om snörningen på bästa Ms klänning, hon hade nog haft lite för kul i den så den hade lossnat lite..
..dessutom var jag inte nöjd med hur tyget drog sig när den var snörad så jag flyttade snörningen en liten bit framåt. Och ja, det är ett dubbelvikt skosnöre!
Jag håller också på att sy klart en partlet till henne, gör den i dubbla lager linne och fållar ihop dem med väldigt små stygn. Jag tycker det funkar bättre än att vändsy, en partlet får utstå en hel del när man tex tar den av och på och jag tycker detta håller bättre.
Sen är det ju aldrig en dum idé att öva på handsömnad!