söndag 31 juli 2011

Solen skiner...

..och vattnet är varmt!
Mina två damer har lite olika simstil.. Saga är en värdig dam som varligt kliver i och sen ligger som en bäver i vattnet..
..Aska plaskar fram!
Men simma är det bästa båda vet!

lördag 30 juli 2011

Äntligen är svampsäsongen här!

Dagens lilla svampskörd, som vi hittade medan vi letade två hittaut.nu-kontroller! Då vi åt kantarellrisott igår (på kantareller plockade på ett av våra ställen) hamnar dessa på tork, för att avnjutas i vinter.

torsdag 28 juli 2011

Plockat på balkongen

Favoritvasen står återigen på soffbordet, med enbart balkongplockade blommor!
Vita kosmosar..
..tillsammans med vit sommarmalva och brokbladig äppelmynta!

onsdag 27 juli 2011

Det kom ett paket med posten...

..och i det paket låg det en fin tygpåse..
..det var min beställning från retro/vintage-butiken Precis en sån..
..två sminkväskor från 70talet..
..och hårnålar som är lite äldre!

Inga dyra grejor, men lite lagom shopping för min plånbok!

tisdag 26 juli 2011

Tygshopping

Innan loppissvängen i lördags så var vi och köpte tyg till våra kommande projekt. Jag köpte lite svart ylletyg till min kommande 1500-tals tysk, den kommer att bli röd, med två svarta ränder på kjolen samt svart runt halsringningen. Dessutom köpte jag svart linnetyg, ville egentligen ha grått men det grå de hade var alldeles för blått så nu blir det svart foder i tysken.

Passade också på att besöka wahlmans bal/bröllopsavdelning och hittade äntligen ett vitt syntetbrokadtyg som kommer att passa till projekt Rosa-cranachen, samt en halvmeter vitt siden att göra huvudbonader av. Sen följde det visst med lite oblekt linne också, hittade en lagom stuvbit som räcker att fodra ett klänningsliv med.

Nu vill jag komma igång med sömnaden, men min symaskin dog i söndags så den måste lämnas in på service...

lördag 23 juli 2011

Familjen Anka har flyttat in!

Jag och Mannen tog en sväng till Wahlmans textil i Gnarp för att köpa lite tyg till nästa projekt (resultet av den shoppingen får ni se imorrn), på vägen hem stannade vi på båda loppisarna i Svartvik. Den vid herrgården blev det inga fynd hos (jag letar framförallt efter ett syskrin i trä), men hos den andra stod familjen Anka och väntade!
De små är någon form av plastankor som någon klistrat vass på, de är otroligt utrycksfulla dock..
..eller hur?
De stora är definitivt handgjord, och gjorda av någon typ av vass samt balsaträ (eller liknande) till huvudet.
Välgjorda och väger nästan ingenting..
..och hela familjen kostade 50 kronor! Om de blir kvar här är än så länge oklart, men de var alldeles för charmiga att lämna kvar.
Dessutom fyndade jag två djuptallrikar/skålar, ser ut som old höganäs men det är det inte, jag tänkte att de kunde funka bra som feast gear när vi leker medeltid.

torsdag 21 juli 2011

Förkläde, tyskt/flamländskt 1500-tal

Eftersom jag fick en förfrågan om att visa hela förklädet så gör jag det idag. Det syddes för 5-6 år sedan och börjar som sagt bli rätt slitet.. Modellen är baserad på diverse målningar från mitten av 1500-talet, dock har jag förenklat det lite genom att sy ett knytband istället för att göra som man gjorde då och använda ett band där man stoppar in överkanten på förklädet.

Mitt förkläde består av en rektangel som är unefär 60x80 cm stor, plus fåll. Jag gjorde misstaget med detta att inte fålla hela överkanten, vilket gör att det dras sönder i tvätten, så jag råder den som vill göra ett liknande att först fålla hel rektangeln. Sedan har jag sytt fast den i ett knytband som jag gjort genom att utnyttja hela tygets bredd (ca 150 cm), det är ungefär 10 cm brett och sedan vikt (först på mitten och sedan fållen på båda sidor, bandet är ungefär 4 cm brett). Jag var extra noggrann och såg till att rektangeln hamnade mellan fållarna på knytbandet, på det viset ligger det slätt och fint och det är inte hela världen om man behöver vända det ut och in. Jag lämnade 15 cm löst på båda sidor av rektangeln för att få rätt form på det.

Fråga gärna om något är oklart!

onsdag 20 juli 2011

Efter event fixande

När man varit iväg och lekt medeltid några dagar växer verkligen tvätthögen till ett berg! Vi kom hem ganska sent på söndagkväll och packade upp och plockade undan det som gick att plocka undan direkt. Måndagen gick till att tvätta allt, diska vårt feastgear och så var planen att vädra allt ylle men då det regnade fick det vänta tills dagen därpå.

Igårkväll satt jag och lagade det som behövde lagas, min ena underklänning hade en liten fåll som släppt och så upptäckte jag att jag av någon idiotisk anledning inte hade vikt tyget dubbelt när jag lade ner sömmarna på undersidan ärmarna (tror det beror på att jag sydde in dem rejält och hade ont om tid innan nästa event). Så naturligtvis var jag tvungen att göra något åt det... Det tog sin lilla tid, men nu kommer den att tråda sig betydligt mindre vid nästa tvätt.
Mitt favoritförkläde (som jag dessutom var tvungen att laga under eventet) hade gått sönder rejält i tvättmaskinen. Det finns ju ingen egentlig anledning att göra sig av med det, så det var lagning som gällde. Då det inte fanns så mycket tyg kvar att sy ihop (det var alltså ett hål ungefär hälften så brett som själva bandet) satte jag dit en lapp. Eftersom förklädet får stå ut med en hel del så vald jag att vika lappen över kanten så att den täckte hålet på båda sidor. Om någon undrar så är det av tysk 1500-tals modell och det ska vara lösa hörn längst upp, det är bara det att när jag sydde det så fållade jag bara biten som sticker ut vilket lett till att det spruckit av både användning och tvätt.

Nu är allt lagat, tvättat och struket! Var dessutom tvungen att laga båda mina ylleklänningar då några hyskor satt löst på båda och hela ena sidan av snörningen hade lossnat på Aerstenklänningen, och så har jag lagat och strukit Mannens linnetunika. Nu är allt klart till nästa event, när nu det kan tänkas bli.. Jag önskar och hoppas att det blir Nordmarks universitet i Stockholm i november åtminstone!

tisdag 19 juli 2011

Pälsfodrad partlet

När jag var upp på Hägnan i helgen så passade jag på att sy mig en pälsfodrar partlet så att jag slapp frysa på kvällarna. Modellen är precis den samma som på linnepartleten jag har under (och som visats här tidigare), enda skillnaden är kragen.

En partlet kan liknas vid en kort väst, och användes under 1500-talet flitigt, dock ska jag villigt erkänna att jag inte sett annat än svarta partlets som ytterplagg (däremot är pälsfodring vanligt), men nu tog jag vad jag hade hemma. Den är sydd i grönt ylletyg och fodrad med fodret från en secondhandfyndad jacka, märkt "koreansk kanin", vilket jag misstänker är något helt annat än just kanin...

Jag har sytt ihop den på maskin (innan vi åkte) och sedan lagt ned sömmarna samt sytt fast fodret för hand, den stängs igen med hyskor och hakar även om den på bilden fått lite extra hjälp av en hattnål.

Vill man se min linnepartlet som jag bär under pälspartleten så finns den här!

måndag 18 juli 2011

Projekt Rödbrun, klar!

Så här blev det färdiga resultatet (M vill inte vara med på bild, därav den konstiga beskärningen). Klänningen är alltså baserad på en målning av Pieter Brugel den äldre, ungefär 1540-tal om jag kommer ihåg rätt, och bärs här med en tudorskjorta från samma period men från England. Jo, det var värt allt slit!

måndag 11 juli 2011

Underklänning till M


Nu är första underklänningen till M klar, enklast möjliga modell som består av fyra raka stycken och rynkas ihop i halsen. Jag valde att göra enkla manschetter den här gången, så att hon kan använda den till det mesta.
I motsats till när jag sydde min egen (som jag inte är riktigt nöjd med) så gjorde jag halsfållen betydligt smalare och sydde en rak söm på maskin längs kanten. Det gav ett mycket prydligare resultat och dessutom var det bra mycket enklare att trä igenom bandet.

Nu är det bara finlir kvar på den bruna, samt en massa sömmar att lägga ned på Tudorskjortan... och kanske en gollar eller två ska sys, och så borde M ha en partlet... Vi åker ju inte förrän på onsdagmorgon så tid finns ju!

fredag 8 juli 2011

Projekt rödbrun till M, kjolens överkant helt klar

Jag blev inte nöjd med vecken på mittendelen av kjolen, så jag sprättade bort dem och satte en remsa tyg, lika lång som mellanrummet ska vara, på insidan istället. Genast blev det mycket bättre.
Lade remsan räta mot räta och vek sedan ned den på motsatt sida och kastade fast den, vilket gav en riktigt ren och prydlig kant.
Här ser man övergången från livet, jag stör mig lite på att jag klippte bort  något för mycket ylle i hörnet vilket gör att lite linne tittar fram. Må vara en småsak men perfektionisten i mig gillar den inte, ska tänka mig för en extra gång nästa gång jag klipper!
Jag har alltså valt att göra en lite slits i kjolen på högersida, och sen hakar man fast den i sidan. Eftersom jag inte kan prova ut exakt på M just nu (och för att man ju varierar lite i storlek i midjan) har jag sytt dit tre hyskor. När vi provar in klänningen sista gånger så får vi se om de behöver flyttas, men jag hoppas att det ska funka.
Haken sitter en liten bit in på "flärpen" så att det blir lite stadigare.
Det sista jag gjort idag är att jag klippt rent sömnsmånen på kjolen så att den ligger kant i kant med livet. Detta är den enda sömmen på hela klänningen som jag inte syr ned, egentligen borde jag täcka även den med en smal remsa, men jag tror att yllet håller bra ändå. Däremot ska jag nog använda den metoden på cranachen eftersom sammet gärna luddar av sig ännu mer än ylle.

Nu får klänningen hänga ut sig tills jag fått snören att sy snörningen av...

Projekt rödbrun, nästan klar

Satt i över en och en halv timme i natt och rullade veck, och sydde fast livet tidigare idag. Jag är nöjd med resultatet, även om vecken skulle ha kunnat vara ännu jämnare, men jag ju lärt mig att sånt oftast inte syns speciellt mycket när man väl bär plagget.
Eftersom det ändå är ylle (om än med en ganska stor del cashmir) så blev vecken lite mer vikta än rullade, och jag har lärt av mina misstag och fick dem år rätt håll på första försöket!
Fodrat, fållat och nedsytt. Nu är det bara fållen på kjolen, snörningen fram samt urringningen kvar att sy, planen är att fixa snörningen någon gång under söndag eller måndag så att vi kan prova in urringning och fåll på måndagkväll, sen har M en ny klänning!

Om orken dyker upp innan dess ska jag fålla underklänningen samt börja sy ihop en tudorskjorta åt henne med...

Med lite hjälp av Gammelmormor

Jag har länge letat en sybaron (ja, jag vet, en riktig sybaron fäster man i bordet med en tvingliknande skruv) eller nåldyna som jag gillar. Först häromveckan kom jag på att jag ju faktiskt hade plockat med mig gammelmormors när vi rensade ur hennes lägenhet för en massa är sedan... Naturligtvis hade jag lagt den på ett bra ställe, men när jag ändå rotade i förrådet efter saker att lägga ut på Tradera så passade jag på att leta extra noga och som tur var så fanns den kvar.

Jag tycker den är så söt med sina enkla blommor som dekoration, och oj, vad mycket lättare det blev att ha koll på trådar och synål när man sitter i soffan och sy! Till knappnålarna använder jag en magnetisk nåldyna, eller den som jag kan ha på handleden. Den senare är smidigast när man nålar på någon anna, för enklare projekt räcker det bra att bara ha knappnålarna inom räckhåll i en hög.

torsdag 7 juli 2011

Projekt rödbrun till M, livet nästan klart

Nu är nästan hela livet fållat och klart, urringningen kommer jag att fålla när snörningen är ditsatt och man ser bättre hur den ska se ut. Yllet är underbart, men också väldigt stretchigt så det var inte lika lätt att fodra som jag trodde. Efter att ha svurit i över en timme kom jag på att jag kunde använda Mannen som provdocka!
Taskigt ljus ikväll, men här ser man i allafall alla sömmar på ryggen, alla är dessutom nedsydda för hand för att det ska bli riktigt snyggt. Resten av kvällen tänker jag ägna åt att sy ned en söm på kjolen, samt börja vecka och nåla fast den på livet. För ovanlighetens skull ligger jag inte tokmycket efter i min tidsplanering så det verkar som om M kommer att ha en ny klänning nästa helg.

onsdag 6 juli 2011

Love at first sight

Jag och mannen var en sväng till soptippen igår, och hittade en stol på deras möbelloppis som vi ska bygga om och ha i sovrummet. Vi kom in i loppiskänslan och tog en liten sväng på några loppisbutiker, i den ena hittade jag denna röda keramikburk från västtyska Jasba.
För 15 kronor var det inte något att fundera över, det är klart att den ungefär 14 cm höga burken fick följa med hem.
Nu börjar efterforskningarna för att klura ut hur gammal den kan tänkas vara, gissar på 60/70-tal...

tisdag 5 juli 2011

Projekt rödbrun till M

Jodå, jag syr igen! Fast mina nuvarande projekt är inte till mig, jag håller nämligen på att sy en Brugelklänning ät M, och samtidigt syr jag på en tudorskjorta och en underklänning åt henne. Brugeln sys i en underbar ylle/cashmirblandning i rödbrunt, så fint men inte helt enkelt att jobba med då det är väldigt stretchigt. Nu är det bara fållande kvar på livet, efter ett maratonpass igår med nedläggning av alla sömmar.
Det är nämligen så med 1500tals kläder, man zickzackar inte, utan när plagget är ihopsytt lägger man ner sömmarna för hand. Man måste inte, men det blir ett mycket snyggare fall om man gör det och dessutom håller plagget längre i sömmarna.
Mycket nålande blir det!

fredag 1 juli 2011

Farmors orkidé

Nu blommar brudorkidén som jag räddade från farmors lägenhet i fjol sommar, i vanliga fall brukar mina orkidéer blomma betydligt mer ofta än så, och den har haft knoppar flera gånger som dock torkat in eller råkat ut för en olycka. Lagom tills årsdagen av hennes bortgång blomar den alltså igen, och även fast jag inte ens gillar vare sig färgen eller att den är megastorblommig så får den vara kvar som ett kärt minne!

Även en av mina absoluta favoriter blommar, med små blommor med bara en lätt dragning åt rosa..
..och även en av de nästan helt vita blommar. Tyvärr glömde jag att fotografera min allra äldsta, den jag köpte i 25års present till mig själv. Det är 10 år sedan och den blommar nästan jämt, den är nog min favorit av alla, vit med endast ljust gult i mitten.
Och den fläckiga har precis blommat över...