söndag 31 oktober 2010

Ospännande sömnad

Idag har jag sytt ihop en underklänning, och kommer att tillbringa resten av kvällen med att sy ned alla sömmar.... Jepp, det är den medeltida varianten av overlock, tar en hel del tid men ger ett bekvämare plagg med snyggare fall än om man inte gör det. Alltså är det vad jag ska göra resten av dagen, förhoppningsvis blir det bilder på resultatet imorrn eller nån annan dag i veckan. Jag är lite stressad eftersom allt ska vara klart nästa helg, och jag har dessutom en föreläsning at skriva ihop.

fredag 29 oktober 2010

Bladbegonia

Jag är inte speciellt förtjust i begonior, men bladbegonior gillar jag! Denna är fyndad för en mycket ringa penning på CityGross och står på köksbordet och glittrar. Jo, den glittrar faktiskt då den har små, små hår på bladen som ger ett fint skimmer.
Inne under bladen finns en oansenlig blomma, men det är ju för bladens skull man har den.

Hur man sköter den? Lagom med ljus, låt den inte stå på fönsterbrädan över ett varmt element, undvik drag och viktigast av allt; håll jorden jämt fuktig! Torka gillar inga begonior, men med bladbegoniorna så slipper man ju riskera att blommorna faller av.

torsdag 28 oktober 2010

Påkläderska

Min soffa är drygt tio år gammal, och var en gång i tiden betydligt rödare än den är idag. Sen jag flyttade in här för lite mer än sju år sedan har jag haft ljusa överdrag till den som jag sytt själv. Tack vare att den har ganska raka linjer så var det inte speciellt svårt, och när det första blev utslitet plockade jag isär det och använder det som mönster. Det nuvarande överdraget är sytt i ett lite tjockare tyg från IKEA, som trots att jag förtvättade det i 60° envisas med att krympa lite då och då...
Jag har sytt ett överdrag till själva soffan, och separata till ryggkuddarna, vilket funkar bra. Nu har ryggkuddarna börjat säcka ihop, så jag syr igen fodralen extra tight. Det är kanske inte världens snyggaste lösning, men tills det finns pengar till en ny soffa så får det vara så.
Många kuddar blir det... eftersom ryggkuddarna blir kortare numera så krävs det extra kuddar i soffänden, resten finns där för att jag gillar att kunna bulla upp dem omkring mig. Jag har dock inga problem med att andra tycker de är i vägen, det är helt ok att lägga dem på golvet i så fall!

onsdag 27 oktober 2010

Före och efter i köksfönstret

Äntligen har vi ersatt vår tillfälliga bräda med en riktig fönsterbräda! Att det har tagit så lång tid beror på att det verkar vara i princip omöjligt att få tag på en vit fönsterbräda med raka kanter, så i slutänden blev det en kompromiss. Vi köpte en sån med profilerad kant, men vände den både upp och ned och ut och in.
Genom att välja en som var längre än fönstret kunde vi utnyttja hela utrymmet bakom kökssoffan och fick äntligen en plats för brödrosten som varit hemlös sen kökssoffan flyttade in i somras. Bra blev det, men nu vill jag ju byta ut de återstående två (i hallen och vardagsrummet) som inte är vita. Och vilken dag som helst ska jag plantera om miniapelsinen i en likadan kruka som de andra...

tisdag 26 oktober 2010

Receptsamling

Som ni har märkt så bakas det en hel del i detta hushåll, dessutom är mannen väldigt duktig på att laga mat. Vi har gjort till vana att spara recept som ser trevliga ut, och sen sorterat in dem i olika block. Jag har ett för kladdkakor och efterrätter till exempel... Det blir en hel del recept efter några år, men det är ju alltid kul att pröva nya saker! Dessutom har vi en bokhylla i köket med en hel del kokböcker, och fler lär det bli.

Hur sparar du dina recept?

måndag 25 oktober 2010

"Nyttiga" muffins

Jag blev akut sötsugen igårkväll, och dagen innan lön finns det inte mycket i skåpen... Men jag hade tillräckligt för att baka en halv sats av dessa "nyttiga" muffins. Egentligen blir de mer som scones, och eftersom smeten inte innehåller socker skulle man säkert kunna göra dem matigare och stoppa i till exempel fetaost och oliver istället. Receptet kommer ursprungligen från tidningen Topphälsa, men i originalreceptet ingår inte vit choklad.

Muffins med blåbär och aprikoser

125g smör (rumsvarmt)
2 ägg
1tsk vaniljsocker
1dl finhackade torkade aprikoser
2tsk bakpulver
4,5dl mjöl (gärna dinkel)
1,5dl mjölk
2dl blåbär
(100g vit choklad)

Finhacka aprikoserna, och hacka chokladen.

Rör ihop smör och ägg, tillsätt vaniljsocker, mjöl, bakpulver och mjölk. När du fått en jämn smet, rör i aprikoser och choklad.

Fördela smeten i muffinsformar och fördela blåbären på toppen. Grädda 15-20 minuter, i mitten på ugnen i 200°.

Låt svalna, och ät dem sedan tillsammans med en stor kopp te!

söndag 24 oktober 2010

Lördagens projekt

Större delen av lördagen gick till att få ordning på denna klänning åt M, hon har köpt den och det var en hel del jobb att få den att sitta som den ska. Det som började som ett litet fixa-projekt slutade med att vi var tvungna att sy nya ärmhål, sy in i sidorna, sy om ärmarna och korta av livet (det senare dessutom två gånger). Nu är det bara lite småfix kvar som M får göra för hand, men vi var båda riktigt glada att min symaskin faktiskt klarar att sy  igenom närmare tio lager ylle så att hon slapp sy fast kjolen för hand!

fredag 22 oktober 2010

En kvällspromenad i kylan

Idag har det varit en strålande solig men kall höstdag, jag tog en skogspromenad på förmiddagen men glömde kameran hemma. Däremot så fick jag med mig mannen på en promenad runt Sidsjön i eftermiddags, så jag passade på att ta med kameran och se vad den egentligen klarar av.

Ett stativ hade nog varit en bra idé, men det var kul att leka lite i allafall.. och ännu ett sätt att vara kreativ!

För att verkligen fång fullmånen hade jag definitivt behövt en "riktig" kamera, men min lilla leksak är bättre än man tror.

Nu blir det myskväll i soffan med tända ljus och film, så ha en underbar kväll där ute!

torsdag 21 oktober 2010

Rosa sommardröm...

Jag blev akut kaksugen idag igen, så jag provade ett nytt recept. Med lite modifikation kan det nog bli en ruggigt god kaka.

Rosa Sommardröm

1,5dl frysta blåbär
1msk potatismjöl
1tsk vaniljsocker

75g smör
200g vit choklad
2 ägg
1,5dl socker
2,5dl vetemjöl
1,5tsk vaniljsocker
1krm salt
2dl hallon

Värm ugnen till 175°, smörj och bröa en form.

Blanda blåbär, potatismjöl och vaniljsocker och bred ut dem i botten på formen.

Smält smöret och blanda i 125g av den vita chokladen, hacka resterande choklad.

Vispa ägg och socker pösigt, och rör i chokladsmöret. Sikta i mjöl, salt och vaniljsocker. Rör sen ned chokladbitarna.

Bred hälften av smeten över blåbären, blanda resterande smet med hallonen och häll sen i formen.

Grädda tills den är lagom kladdig.
Receptet sa att kakan skulle gräddas i 20 minuter, jag gräddade min i dryga 30 minuter och den blev tyvärr ändå för smetig så man får nog prova sig fram. God blev den i allafall!

onsdag 20 oktober 2010

Dagens tips

Idag har det varit en strålande kall och blåsig höstdag. Tyvärr hade jag inte energi att sy, eller snarare jag var på fel humör, och det har jag lärt mig den hårda vägen att då ska jag inte ge mig på kluriga sömnadsprojekt.

Onsdagar är dessutom tvättdagar, men allt behöver inte alltid tvättas. Dagens tips är således; tvätta mer sällan och vädra kläderna istället!

Jag passade på att vädra lite medeltidskläder, den mörkare är min Bruegelklänning som jag använde så sent som i lördags, den bakom är min en Cranachklänning, så nu är jag ett steg mer redo för eventet om någr veckor!

tisdag 19 oktober 2010

Ville sy men...

När man bor med två såna här lurvmonster så blir det inte alltid som man tänkt sig... Idag hade jag tänkt börja sy om min underklänningen som jag ska ha på medeltidsevenemang om mindre än tre veckor, men det visade sig att jag var tvungen att dammsuga först.

Och när det var gjort och jag tog fram tyget jag tänkte använda till de nya ärmarna på underklänningen så insåg jag att det var alldeles för länge sen jag använde det sist. Så det var bara att stryka dryga fyra meter linne! Tyvärr är strykning en trigger för min whiplash, så jag får sy imorrn istället. Så imorgon blir det äntligen ett sömnadsinlägg igen!

måndag 18 oktober 2010

Före och efter i badrumsskåpet

Jag ledsnade på att det såg stökigt ut i badrumsskåpet, och rotade runt i köksskåpen för att se om det fanns något användbart. Det gjorde det och några minuter senare så kändes skåpet betydligt lugnare.

Med två muggar, inköpta på Granit när det fortfarande fanns i stan, blev det ordning och reda, och som grädde på moset färgmatchat!

söndag 17 oktober 2010

Inspiration

Mycket av min inspiration till de saker som finns här i bloggen kommer från inredningsmagasin, och jag läser betydligt fler än de som är med på bilden. När jag hittar fina bilder så klipper jag ofta ut dem och sätter in dem i min inspirationspärm (kommer att visa den i ett senare inlägg), vilket är kanon när man behöver idéer.
 Har också samlat på mig en hel del böcker att inspireras av och få tips ur, just denna hög har jag bytt till mig från grannen mot en kasse pocketböcker. Jag tror på att skicka vidare både böcker och tidningar som man själv är klar med, både ekologiskt och ekonomiskt!

fredag 15 oktober 2010

Kladdkaka med havregryn

Vi har gårdsstädning imorgon med vår bostadsrättsförening, då vi bara är fem lägenheter så tänkte jag bjuda på fika. Tyvärr har vi ingen fikatradition när vi har såna dagar, men nu tänkte jag på allvar försöka få igång en, man kan ju behöva lite choklad efter att ha slaktat en massa syrener. För enkelhetens skull valde jag ett långpannerecept.

Kladdkaka med havregryn

300g smör
5dl socker (gärna råsocker)
2dl havregryn
4 ägg
3dl vetemjöl
1,5dl kakao (jag kör ekologisk)
1msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta, ta bort den från plattan och rör i socker, ägg och havregryn. Sikta ned mjöl, kakao och vaniljsocker och rör till en jämn smet.

Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, grädda i 175°. Tiden beror på hur kladdig du vill ha den, jag gräddade min i ungefär 15 minuter tror jag. Låt svalna och skär i rutor.

Jag gillar detta recept då det generar minimalt med disk, man får bara ha koll när den är i ugnen. Dessutom gillar jag att havregrynen ger lite extra seghet. När jag bakar försöker jag att ha så många ekologiska ingredienser som möjligt, i denna var det bara vaniljsockret och sockret som inte var det. Receptet kommer från någon av Aftonbladets kladdkaketävlingar har jag för mig.

torsdag 14 oktober 2010

Ett skåp till...

Jag ledsnade på att vår elektronik blev så dammig, och vi började leta ett bra skåp till dem. Hittade inget vettigt på det stora möbelvaruhuset, men däremot en trevlig skänk för 300 kronor på soptippens möbelloppis. Vi hade dessutom sån tur att det precis fick plats i bilen! Hade jag haft en mer shabby chic-stil så hade jag nog målat det vitt, men nu har jag inte det och dessutom matchar det chiffonjen fint som det är.

Ett hyllplan för musik och ett för film... DVD-filmerna står bakom mina cd-lådor.
I lilla skåpdelen bor ännu mer musik och filmer, samt mina rökelser.

För ventilationens skull, och för att kunna dra sladdar på ett snyggt sätt, så borrade mannen några hål i baksidan med hjälp av en sån borr som man använder för stora hål. Man märker verkligen hur mycket rejälare man gjorde möbler förr, det var bara att borra på. Hade det varit en IKEA-möbel hade nog hela baksidan följt med.

onsdag 13 oktober 2010

Solskydd

Eftersom vår lägenhet ligger åt söder har jag gjort solskydd till mina växter. Köpte två tvåpack med billiga ramar på det stora möbelvaruhuset och målade dem vita. Till två av dem tog jag alla fyra glasen och lade ett trevligt handgjort papper mellan dem.


Till de andra två, nu hel tomma ramarna, tog jag en bit tyg som blivit över när jag lade upp gardinerna i köket. Biten centrerades så det såg snyggt ut och fållades sedan.

Sen fram med häftpistolen (varje hemmapysslares bästa vapen) och häfta fast tyget på lämpliga ställen. Enkelt, billigt och, i mina ögon, snyggt!

tisdag 12 oktober 2010

Vitchokladblondies

Jag är väldigt svag för vit choklad och det här är en variant på brownies, kallas således blondies, i muffinsform. Receptet kommer ursprunglingen från tidningen Drömhem & Trädgård, och nej, det ska inte vara bakpulver i!

Blondiemuffins (ungefär 12 stycken)

100g smör
150g vit choklad
2 ägg
1dl socker
1,5dl vetemjöl
1krm salt
ca 1dl hallon

Smält smöret i en kastrull, dra kastrullen från spisen och lägg i chokladen (i bitar). Rör tills chokladen smält.

Vispa äggen lätt tillsammans med sockret, rör ned smörblandningen och därefter mjölet blandat med saltet.

Fördela smeten i formar, tryck ned några hallon i varje och grädda ca 12 minuter i 200°. Låt svalna.

måndag 11 oktober 2010

Orkidétips

Jag gillar orkidéer, och har ett gäng vid det här laget. Den första köpte jag i 25årspresent till mig själv och sen har det rullat på, några räddade jag när jag jobbade med att sälja blommor, några är köpta, en är ärvd efter farmor och en har jag räddat ur soptunnan mitt i vintern. Hur kan man låta bli att älska något som blommar så vacker och så länge? Min senast inköpta köpte jag för två och en halv månad sen och den blommar fortfarande, vilken snittblomma håller så länge?

Så här gör jag med mina, och de blommar villigt om gång på gång.
För att spara plats har jag planterat dem två och två i varje kruka, då de har fotosyntes även i sina rötter är det bra om det är minst en centimeter luft runt krukan. För att de inte ska brännas för hårt av solen har jag gjort solskydd åt dem (de kommer jag att visa i ett senare inlägg), och de flesta står numera i öst- eller västfönster.

Jag använder ganska höga krukor (IKEAs Blad) och har lecakulor i botten på dem, på det sättet får jag en vattenreservoar och de hålls fuktiga.Nnaturligtvis får de inte stå under vatten utan vattnet går bara upp till undersidan av innerkrukan, annars drunkar de. Detta trick är extra bra när de som mina står ovanför ett element, jag har dessutom en sån där gammal fuktighetspryl i keramik som man hänger på elementet, allt för att luften inte ska bli för torr.
Här ser ni ungefär hur stor vattenreservoaren blir. Jag har också valt att inte använda blompinnar, utan nya skott får väx lite som de vill, det blir naturligare så. Låt stänglarna vara kvar när blommorna fallit av, klipp bara bort dem om de blir bruna och torkar in. Ofta kommer det nya knoppar på den gamla stängeln.

Och så mitt sista tips; har du fått en orkidé och den slutat blomma och ser tråkig ut? Göm den bakom gardinen så ska du se att den blommar om!

söndag 10 oktober 2010

Tant Myllas skafferi

Med anledning av den underbare Martin Ljungs bortgång häromveckan så tänkte jag bjuda på ett besök i mitt te-skåp. För ni kommer väl ihåg Farbror Frippe och hans burkar? I varje burk fanns en film! I mitt fall så är det snarare ett minne... Men det är otroligt fascinerande att en kopp te kan innehålla så mycket mer än te!

Den vita Kränkuburken är till exempel från tidigt 1990-tal, Guteblandningen var en av mina första favoriter, och så väl burken som teet påminner mig om min första pojkvän, min tekopp av en gotlandskeramiker som vi fick tokleta efter när vi skulle hem (keramikern alltså, jag hade sett den i något fönster och kunde inte hitta tillbaka) och gymnasieåren. Tesorten djungelte kommer för alltid att vara förknippade med min (rättare sagt min dåvarande pojkväns) första lägenhet, den som låg på samma gata som jag nu bor. Kränkus Kotteblandning och även deras Munkte är min första medelstidsvecka, tältläger, frysa i gigantiskt tält och det var den veckan jag träffade min man! Den för tillfället oöppnade förpackningen med yogite väcker minnen från 25årsåldern när jag på doktors inrådan var tvungen att sluta dricka svart te, på den tiden fanns det ett enda kafe i stan som hade örtteer och grönt te, många timmar på Waynes blev det (det var på den tiden det låg i knausthuset, för er sundsvallsbor). Den grönmönstrade burken som syns på bilden nedan stod i gammelmormors kök, det känns lika bra varje gång den kommer till användning för det vet jag att hon hade tyckt om!

Jodå, jag dricker påste också... Stället fick jag av min mamma för ett antal år sedan, då tänkte jag mest att hon va helt ute och cyklade med den presenten, den kändes bara sååå fel, men numera gillar jag den mycket. Och den är dessutom väldigt praktisk där den står i ett annars svåranvänt hörn av köksbänken. Honungen? Den kommer från en kompis inom medeltidandet som är biodlare, från Njurunda, där jag själv är uppväxt. Och som den organisatör jag är så har jag naturligtvis märkt upp nästan alla brukar med vad de innehåller, hur skulle jag annars ha koll på vilken sort som behöver fyllas på?

lördag 9 oktober 2010

Fönsterdekoration

Vad gör man av överblivna glasprismor från en ombyggd kristallkrona, en snäckskalsgirlang fyndad för i princip ingenting på Indiska och en överbliven krans av vattenskått från äppelträdet?

Jag byggde ihop det hela till någonform av mobil, materialen funkade mycket bättre ihop än jag någonsin trodde och den har blivit en favorit bland mina egenhändigt gjorda saker. Så idag bjuder jag på lite lördagsglamour!

fredag 8 oktober 2010

Meningen med bloggen

Kan kanske vara en bra idé att presentera vad jag vill med denna blogg. Målet för mig är att öka min egen kreativitet genom att dela med mig av egna tips, pyssel och inredningstankar, allt för en så ringa penning som möjligt. Det sista beror dels på att ekonomin inte är så bra som den borde, men också för att miljömuppen i mig gillar att man tar tillvara på saker och ting.

Hjärtat ovan är nåltovat (kommer ett inlägg om det framöver) av Sagas underull (hundens alltså) och bandet är ett bortklippt sånt där band som finns i vissa klädesplagg för att de ska hänga snyggt på galgar.. billigare än så blir det nog inte!

Nu önskar jag bara att mina handleder slutade värka så att jag orkade pyssla lite, det finns ju ett flertal projekt som ligger och väntar, och att solen skiner någon dag framöver så att jag kan ta bättre bilder till denna blogg.

torsdag 7 oktober 2010

Svampskogslängtan

Jag hoppas på bra väder i helgen så att vi kan ge oss ut i skogen och plocka svamp! Det bästa med trattkantareller är att säsongen är så pass lång, vi har plockat så sent som i december vissa år..  och det är ju ett bra svampår i år så med lite tur kan vi lyckas fylla korgarna igen!

onsdag 6 oktober 2010

Kastanjehjärta

Min underbare man plockade en liten påse med hästkastanjer till mig, tycker att de är väldigt vackra! Den här gången tog jag fram ståltråden och en tång.
Det är bara att sticka ståltråden igenom kastanjerna, välj dock en ståltråd som är lite tjockare så blir det enklare. Jag använde tången till att hålla fast ståltråden med när jag flyttade kastanjerna. Ett varningens ord; var försiktig så att du inte spetsar fingertoppen när du trär på kastanjen, det gjorde jag och det blev både djupt och blodigt! När du trätt upp tillräckligt många, gör en ögla av ståltråden och fäst ihop den. Sedan är det bara att forma i den form du vill ha, jag valde ett hjärta den här gången.
Nu vill jag bara få tag på fler hästkastanjer så jag kan göra fler hjärtan och kransar, får ge mig ut på jakt någon dag!