torsdag 30 september 2010

Följ med mig in i sovrummet

Vi har ett mycket litet sovrum (totalt strax under 7.5 kvadrat) och sängen står direkt mot elementet. Jag är den som ligger innerst, och också den som föredrar att ha det väldigt svalt i sovrummet, därför har elementet i sovrummet aldrig varit påslaget. Nackdelen med det är att jag ligger mot ett iskallt element, men det har vi nu löst med en elementlåda.

För säkerhets skull så gjorde vi hål på sidan så att vi inte stänger in eventuell fukt, det är ju trots allt ett fönster ovanför.
För att det ska se lite extra bra ut har vi sågat ut för fönsterkarmen, och låtit lådan fortsätta ända in i hörnet. Den är naturligtvis byggd av MDF, världens bästa material för hemmafixare! Och det är D som gjort större delen av jobbet, jag är bra på mycket, men såga är jag usel på. Det är en ganska vanlig arbetsfördelning, jag kommer på idéer, gör någon form av ritning och D bygger.. målning och spackling står dock jag oftast för.

Större än så här är inte vårt sovrum, det känns lite som att sova i en hytt på en båt.. Men mysigt är det i allafall!

onsdag 29 september 2010

Höst på balkongen

Min vita strandkrassing i balkonglådorna har börjat ge upp för i år och det är dags att göra höst på balkongen. Då jag upptäckte häromdagen att småfåglar som blåmes och talgoxe gillar fröna på strandkrassingen kändes det dumt att kasta dem så jag flyttade de lådorna till kortsidorna istället. Jag slipper se dem, och har dagligen små besökare som uppskattar dem mer än mig.

Eftersom ekonomin är lite väl dålig för utsvävningar i form av dyr ljung så köpte jag billig ljung på Citygross, fem kronor plantan och sorten (Calluna vulgaris) är densamma som växer i skogen (men det talar vi inte om för hundarna, det bästa de vet är att rulla sig i ljung). Tolv plantor tyckte jag att jag hade råd med.
Ljungen är väldigt söt och enkel, men det kändes lite tomt i lådorna. Helst hade jag velat dekorera med rönnbär, men det finns det inga alls i år. Efter att ha funderat ett par dagar så "hittade" jag en buske med snöbär.

 Kvistarna får duga som tillfällig dekoration i allafall, närmare jul blir det nog en istället.
Det finns en hel del små dekorativa inslag på vår balkong, kakelplattan (från Rhodos) är ett arv efter farmor...
..precis som fisken. I den svarta lyktan ligger en LED-ljusslinga som lyser större delen av året, och bordet står så till att man ser det från soffan. Därför håller jag det fint dekorerat året runt, och tänder ofta ljus i alla lyktor den här tiden på året.
Det kommer säkerligen att dyka upp fler inlägg om balkongen i framtiden, nästa sak som ska göras är att få ihop en fin höstkruka i det hörn man ser från balkongdörrens fönster.

tisdag 28 september 2010

Krasseexperiment

Jag har läst någonstans att man kan lägga in krassefrökapslar och att de då blir minst lika goda som kapris. Nu råkade jag ha en krasseplanta på balkongen och var tvungen att prova, tyvärr hittade jag inte igen receptet men hittade ett liknande på nätet.

Först sköljes frökapslarna noga och delas, rengör noga en liten burk med tättslutande lock och sterilisera den i kastrull eller ugn.

Koka upp vinäger (jag körde vitvinsvinäger, några recept sa äppelcidervinäger) tillsammans med ganska mycket salt. Lägg frökapslarna i burken och häll över den heta vinägern och tillslut burken omedelbart.
Låt stå svalt i ungefär en vecka innan de är redo att ätas! Som synes hade jag väldigt lite krasse, men då detta ju bara är ett test så känns det som det kan vara värt det ändå, blir det bra så kanske det blir mer medveten krasseodling nästa sommar.

måndag 27 september 2010

Gjuta ljus


De senaste tio åren (om inte längre) har jag tagit tillvara alla mina ljusstumpar och gjutit om dem till nya ljus, då jag gör av med nästan löjliga mängder så har det nästan blivit ett måste. En vanlig månad gör jag av med ungefär tre lådor av IKEAs stearinljus, två förpackningar värmeljus från samma ställe och ett antal blockljus!

Så här går det till:
De återanvända stumparna smälter i vattenbad tillsammans med köpt gjutmassa för att få bästa blockljusen, om jag skulle stöpa ljus skulle det inte behövas, men det är knöligare att göra när man bor litet och har nyfikna husdjur.
Första laddningen formar klara med vekar, till de som är tomma använder jag färdiga vekar med fotplatta som stoppas ner först när ljusen stelnat på ytan.
Nypåfyllt, när gjutmassan svalnat brukar vissa behöva fyllas på med mer massa.

Resultatet av fem timmar i köket, eller åtminstone större delen av det.
Mamma fick en kasse ljus i födelsedagspresent, och jag har fortfarande stumpar kvar till ett gäng till, vilket förhoppningsvis bli gjort i veckan.

söndag 26 september 2010

Mammas födelsedagspresent

Istället för det utlovade inlägget om vad jag gjorde i köket större delen av lördagen får ni mammas födelsedagspresent.. eller en del av den, resten kommer imorrn. Detta är resultatet av förra helgens fixande, syltade gröna tomater, plommonsylt och plommonchutney. Chutneyn var tydligen väldigt gor enligt resten av familjen!

lördag 25 september 2010

Mormors födelsedagsblomma

Mormor fyllde år förra helgen, och imorrn ska vi fira henne och mamma (som fyller år i morgon). Vad ger man till en tant som har allt? Jo, hon får så klart en blomma! För att göra det lite roligare (och för att vi har ont om pengar) gjorde jag en liten samplantering åt henne. Krukan hade jag i gömmorna så vi behövde bara köpa en liten cyklamen och hjärtan på tråd.
Nyplanterat, men det behövs något mer.. Så jag skickade ut D i skogen för att pocka lite mossa, samtidigt rotade jag i gömmorna och hittade lite dekorationer.
Krukan är lite för hög, men om man ser det hela uppifrån(och om sanningen ska fram så är det ju oftast så vi ser såna här saker) så ser det helt ok ut. Nu hoppas jag bara att mormor uppskattar den!

fredag 24 september 2010

Önskepyssel


Just nu vill jag göra nya rönnbärskransar, men tyvärr finns inga rönnbär att tillgå... Behöver hitta något som jag kan dekorera mina blomlådor med ljung med, frågan är bara vad?

torsdag 23 september 2010

Pk, igen

Livet är fållat fram, glipan kommer att vara bra mycket bredare än den ser ut i nuläget. Började sy en hyskor för snörningen, men de tog slut. Dessutom tänkte jag lite fel och sydde fast den första alldeles för långt ned, får se om jag orkar ta bort den har tyvärr inte fäst tråden utan dragit den vidare till nästa.. Mer att klura på, igen!
När snörningen är klar och klänningen går att snöra så ska jag ta itu med urringningen, planen är att göra den fyrkantig fram och så ska det bort en hel del i nacken.

Långsammaste klänningsprojeket jag någonsin gett mig in på, dessutom är det nog minst två år sedan jag klippte ut delarna, kanske därför det känns så skönt att äntligen tagit tag i det?

onsdag 22 september 2010

Pusselklänningen, långsamt framåt

Långsamt, långsamt går arbetet framåt med pusselklänningen, nu är nederkanten fållad.
Livet tar sakta form, det här är inspirationen, en praktisk klänning att jobba i med andra ord.
Det ska bli intressant att se om de gamla vecken går ur vid användning, jag hoppas på det i allafall...
Som synes på bilderna är det svårt att få färgåtergivningen rätt, tyget är rätt mörkt brunt som på bilden ovan.
Ryggen är klar, så när som på urringningen.
Provade kjoldelen idag och den är alldeles för smal, funderar på om jag ska skarva med en bred bit i annan brunfärg fram. Det borde funka i och med att klänningen ska bäras med förkläde och då kommer färgskillnaden inte bli lika märkbar. Får fundera vidare inatt!

tisdag 21 september 2010

Årets sista äppelkaka

Jag är tokförkyld och hade inte ork att pyssla idag, men en äppelkaka blev det i allafall. Årets sista, dels för att jag vägrar baka på köpeäpplen men också för att grannen hade plockat soprent på trädet. Jag bor en i bostadsrätt med gemensam trädgård och alla har rätt att plocka frukt och bär, trodde bara inte att de skulle plocka allt redan innan det fallit från trädet...

Kakan blev en variant på Husmorsskolans, men jag brydde mig inte om att steka äpplena.

Avslutar dagen med te, äppelkaka och CSI i soffan.

måndag 20 september 2010

Pusselklänningen

Mitt projekt att bygga om en gammal medeltidsklänning som mest var en fantasiskapelse till en Aersten-arbetsklänning (flamländskt 1560-tal) går långsamt framåt. Problemet är jag bara har klänningen att tillgå i tygväg så det blir en hel del pusslande.


Det nya livet fick skarvas då jag klippt till det lite för snålt på längden:
Ryggen är en variant på min Brueghel, men utan mittsömmen. Borde kanske ha byggt ett helt nytt mönster men jag gillar passformen Brueghelmönstret ger.
Livet är fodrat med linnespill, av någon anledning hade jag gjort fodret större än yttertyget och eftersom jag inte upptäckte det förrän det var fastsytt så fick det bli en söm till... Ingen snygg lösning, men å andra sidan är klänningen till för att jobba i och inte för att vara snygg. Nu ska livet fållas i nederkant så att jag kan fästa kjolen, och så ska jag naturligtvis fixa urringningen och snörningen fram, men till det behöver jag hjälp så det blir en dag när någon kan nåla på mig.

Den gamla kjoldelen är helt fel och dessutom för smal, håller just nu på att klura på hur jag ska kunna använda de gamla ärmarna för att få ihop det.
Dessutom ska alla sömmar läggas ned och kjolen förlängas i nederkant med lämpligt tyg.

söndag 19 september 2010

Dagens projekt

Eftersom jag fått en massa plommon av mina föräldrar och de behövde räddas blev dagens projekt plommonchutney, plommonmarmelad och en mazarinkaka med plommon, när vi ändå var igång så provade jag och mannen dessutom att sylta gröna tomater! Tyvärr tror jag marmeladen blev sylt, plommonen var nog lite för mogna.

Snabbpyssel

Köpte två billiga cardigans på H&M, kändes lite tråkigt att vara som alla andra så jag bestämde mig för att byta knappar på dem.
Har två brukar fulla med knappar, den vänstra är ärvd efter min gammelmormor och den högra efter farmor. Det svåra är bara att hitta tillräckligt många som liknar varann, och att välja!
Jag valdes i slutänden glasknappar i blomform till den grå, den beiga fick snäckskalsknappar men eftersom jag inte hade tillräckligt många likadana fick de bli olika.

Totaltiden för projektet blev kanske två timmar, men då tog det mest tid att gå igenom samlingarna. Är man ovan att pyssla är detta ett superlätt projekt, eftersom man sprättar bort de gamla behöver man inte ens mäta nånting.